Obvestilo o alergenih

Ljubljana, 01.12.2014

Spoštovani starši!

Skladno z zahtevami Uredbe eu št. 1169/2011 in Uredbo o izvajanju 1169/2011 (UR.L. RS št. 6/2014) vas obveščamo, da jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost.

Tudi jedi, ki jih pripravljamo kot dietne, kljub skrbni nabavi dietnih živil in pripravi, lahko vsebujejo vsa spodaj navedena živila v sledovih.

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

  • glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo;
  • maltodekstrinov na osnovi pšenice;
  • glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
  • žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. Raki in proizvodi iz njih;

3. Jajca in proizvodi iz njih;

4. Ribe in proizvodi iz njih, razen:

  • ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
  • ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. Zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

  • popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob;
  • naravnih zmesi tokoferola (e306), naravnega d-alfa-tokoferola, naravnega d-alfa-tokoferol acetata, naravnega d-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
  • rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
  • rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

  • sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  • laktitola;

8. Oreški, in sicer mandlji (amygdalus communis l.), lešniki (corylus avellana), orehi (juglans regia), indijski oreščki (anacardium occidentale), ameriški orehi (carya illinoinensis (wangenh.) k. koch), brazilski oreščki (bertholletia excelsa), pistacija (pistacia vera), makadamija ali orehi queensland (macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. Listna zelena in proizvodi iz nje;

10. Gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. Sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni so2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. Volčji bob in proizvodi iz njega;

14. Mehkužci in proizvodi iz njih.

Organizator prehrane in zhr
Marko Meglič