VEGETARIJANSKI ODDELKI

V sklopu programov našega vrtca delujejo štiri skupine z lakto-ovo-vegetarijansko prehrano.

V Vrtcu Najdihojca pripravljamo zdravo, polnovredno in raznoliko prehrano, pri čemer je naša posebnost, da nudimo tudi izbiro VEGETARIJANSKIH OBROKOV, za malčke, če česa ne smejo jesti, pa pripravljamo tudi več kot 15 vrst različnih DIET.

Za otroke štirih oddelkov že vrsto let pripravljamo lakto-ovo vegeterjansko prehrano. Smo edini javni vrtec v Ljubljani, ki tovrstno prehrano ponuja za predšolske otroke.

Na jedilniku je veliko raznovrstnega sadja, zelenjave, stročnic, žitaric… Jedilnike pripravljamo skladno s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah. Redno spremljamo novosti in jih upoštevamo pri pripravi hrane.

V prehrano vključujemo živila bio pridelave in izdelke, ki jih kupujemo pri lokalnih slovenskih kmetih in pridelovalcih, ta delež si prizadevamo ves čas povečevati.

Hrana je po okusu in pripravi prilagojena otrokom – je blagih okusov, manj slana, manj mastna in dnevno sveže pripravljena.

Skupine s tovrstno prehrano so pionirke na področju uravnotežene vegetarijanske prehrane za predšolske otroke v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in delujejo že od leta 1995.

 

Aeternia: skupini Aeternia 1, Aeternia 2 (enota Biba, DE Aeternia, Gorazdova 19), skupina Petelinčki - Aeternia 3 (1-3 leta, enota Biba, Ljubeljska 16)

Začetki skupine Aeternia segajo v leto 1989, ko je skupina staršev želela družini bolj podoben in programsko bolj odprt vrtec s sodobnejšimi koncepti predšolske vzgoje. Ustanovili so eksperimentalno skupino, kjer so aktivno participirali  in se vključevali v vsa področja organizacije življenja in dela vrtca. Ime Aeternia so skupini izbrali otroci prvih staršev iz risanke Hi-Man, kjer je Eternia  predstavljala prvobiten planet, staršem pa je bilo ime všeč, ker v latiščini  aeternitas pomeni večnost. Po letih prizadevanj, po trkanju na mnoga vrata in kljub strahovom ter javnomnenjskim dvomom, smo tudi pionirji vegetarijanstva v javnih vrtcih v Sloveniji in otrokom ponujamo lakto-ovo vegetarijansko prehrano.

V vseh teh letih se je skupina širila, nastali sta Aeternia 1 in 2, pred tremi leti pa smo odprli še jaslično skupino Aeternia 3.

Osnovne vrednote skupine so povezane s kvaliteto življenja. Menimo, da ljudje v želji po vedno več in več materialnih dobrinah, večkrat pozabimo na temeljne človeške vrednote in na spoštovanje pravic drugih bitij. Obračamo se k sebi in si želimo »biti več z manj«, prizadevamo si slediti eko-socialni kulturi. V naravi in stiku z njo se učimo sobivanja z naravo in z živalmi v njihovem naravnem okolju. Zato smo velikokrat v gozdu, kjer doživimo tudi stik s samim seboj, se umirimo in povežemo. Vse to dosegamo tudi z redno vadbo joge za otroke. Elemente  Montessori pedagogike kot tudi Waldorfske in Regio-Emilia pedagogike redno vnašamo v program in postali so del našega vsakdana.

Druga vrednota je zavzeto, tesno in kreativno sodelovanje s starši in družinami, kar daje otroku občutek varnosti, domačnosti in sprejetosti. Ko starš aktivno vstopi v skupino in predstavi svoj hobi, potovanje, svoje interese in kulturo družine vrtec postane del širšega družbenega okolja, kjer se vsi učimo drug od drugega. Podlaga za zaupen in iskren odnos je vzpostavitev zaupanja, ki z vzajemnim spoštovanjem in nenasilno komunikacijo, vodi v partnerski odnos, ki ga aktivno soustvarjamo, spodbujamo, krepimo in živimo.

 

VTISI STARŠEV o skupinah Aeternia

 

Vrtec Aeternia s svojo odprtostjo, prijaznostjo, tolerantnostjo in iskanjem svetlih poti življenja objema že našega drugega otroka. Naklonjenost, ki jo otrokom vsakodnevno izražajo vzgojeternijke, nas je okužila ob prvem srečanju - ko smo v ta vrtec pred nekaj leti pospremili prvorojenko. Na začetku lanskega leta smo nestrpno čakali še na odobritev vpisa sina in ko smo informacijo prejeli, je bil za to nas spet en zelo poseben dan! Saj smo mirno vdihnili prepričanje, da bo tudi sin svoja najbolj nežna leta preživljal v duhu strpnosti, nenehnega iskanja vzgibov razumevanja, prijateljstva in da bomo tudi mi sami spet prepletli nova življenjska poglavja s starši, ki jim ni vseeno za to, kje njihov otrok je, jé in preživlja zajetne kose posameznih dni v objemu pozitivne energije. Če SLUČAJNO na ta svet priveka še kakšna duša iz naše celice, nimam niti najmanjšega dvoma, v katero smer bo šla prošnja za vpis. Aeternijke - vse dobro še naprej in najlepša hvala za vse, kar je bilo!

Andraž Pöschl

 

O našem vrtcu: Če rečejo, da je Andresen vrtec s srcem, potem je naša Najdihojca - Aeternia vrtec z dušo! Kot staršu mi možnost vegettarijanske prehrane v vrtcu ogromno pomeni, saj se tudi doma prehranjujemo na enak način. Všeč mi je odnos vzgojiteljic do staršev in otrok, v tem vrtcu se res vsi počutimo kot doma! Kar pa največ šteje in pomeni je, da mi otroka jokata, kadar ne moreta v vrtec. Vse to pomeni, da se dobro počutita in da vrtec obiskujeta z največjim veseljem.

Vanja

 

Aeternia 1 je super! Najbolj super je to, da ima super vzgojiteljici- ki v skupini ustvarita sproščeno vzdušje, ki jima ne zmanjka finih idej, ki otroke velikokrat peljeta ven, ki jih  navdušujeta nad novimi stvarmi, vzpodbujata in opogumljata, jim povesta kaj je prav in kaj narobe, ki se z njimi pogovarjata o vsem mogočem (in nemogočem) in ki jih tudi objameta, ko to potrebujejo.. otroke in starše jemljeta resno.

Druga super stvar pa je, da je skupina mešana. Koliko se imajo mlajši naučiti od starejših! In kako lepo znajo starejši sprejeti mlajše in poskrbeti zanje..

Odkar je Jaša v vasi skupini (pridružil se je v letošnjem šolskem letu), je v vseh pogledih močno napredoval! In počasi prehajamo iz juter “ne grem v vrtec” v trenutke, ko slišim, “jutri bi sel spet v vrtec, fino se imamo!” 

Hvala Alenki in Neji, da otrokom pomagata rasti!

Mojca

 

"Že kot majhna deklica sem zavračala meso, saj so bile živali vedno moje prijateljice in si nisem mogla zamisliti, da bi jih jedla. Vedno sem si želela, da bi svoj način življenja približala tudi svojim otrokom. Eden najsrečnejših v mojem življenju je bil dan, ko sta bili hčerki sprejeti v vegetarijanski oddelek vrtca Najdihojca. Moji Alja in Alekseja sta odlično sprejeli novo okolje. Po treh letih pa lahko zatrdim, da je vrtec mnogo več od le drugačnega prehranjevanja - srčne vzgojiteljice otroke učijo temeljnih človeških vrednot in spoštovanja vseh bitij. Učijo jih sobivanja z naravo, zato so veliko zunaj, tudi v času zabavnih dežnih luž. In nenazadnje smo v tem vrtcu tudi starši vedno dobrodošli, ne le, ko pripeljemo in odpeljemo svoje otroke."

Nuša Jezeršek

 

Brezskrbni starši in srečni otroci so želja vsake družine. Vrtec Najdihojca je pred leti, z možnostjo vegetarijanskih oddelkov naredil velik korak, ki se ga drugi niso upali. Obrestovalo se je s polno zasedenimi oddelki in srečnimi otroci. Vegetarijanstvo je način življenja, razmišljanja, odnosa do narave, planeta in sočloveka. Hvaležna sem, da je moj otrok med somišljeniki. 

Živa

 

Mali princ, enota Čenča, Lepodvorska 5

dela, zlasti k skupinskemu in individualnemu delu, spodbujanju in upoštevanju strpnosti (starejši otroci do mlajših), medsebojnemu razumevanju, upoštevanju različnosti (več pozornosti je namenjeno razvoju identitete posameznega otroka). Zadovoljujemo temeljne potrebe po ljubezni, pozornosti, varnosti in pripadnosti skupini. V življenje skupine so aktivno vključeni tudi starši. Svojo pripadnost in zadovoljstvo izkazujejo s sodelovanjem v skupini (predstavitev družine, poklicev, hobijev, delavnice, soorganizacija zaključkov in drugih srečanj) in za skupino (sodelovanje pri donaciji raznih materialov za vzgojno delo v skupini, oprema... ). Skupina je posebej primerna za otroke družin, ki ne jedo mesa ali ga želijo omejiti. Naš cilj je, da se približamo različnim potrebam in odločitvam posameznika in tako sprejemamo želje sodobne družine. Mislimo, da je skupina Mali princ primer dobre prakse dela in sodelovanja.

Skupina biva v zgornjem nadstropju enote Čenča in s svojo posebno prostorsko razporeditvijo hitro pritegne pozornost obiskovalca. Sobo obdaja ogromna terasa, ki jo uporabljamo v vseh delih dneva, različne aktivnosti, kolikor je le mogoče, izvajamo na prostem. Zavedamo se pomembnosti gibanja v naravnem okolju, zato skupina deluje po načelih gozdnih vrtcev. Neposredna bližina Tivolija, šišenskega hriba in Mosteca dopušča, da se tja večkrat tedensko vračamo in tam ustvarimo gozdne igralnice, ki so spodbudno učno okolje v predšolskem obdobju. Različnost nas bogati, podobnost pa nas zbližuje in povezuje.

 

VTISI STARŠEV o skupini Mali princ (Vrtec Najdihojca)

 

Prvi otrok je v skupino Mali princ stopil že v letu 2016. Takoj ko sem stopila v njihove prostore, sem se počutila prijetno in domače. Prav tako sem takoj začutila, da lahko otroka zaupam vzgojiteljicama, četudi je otrok bolj občutljiv in zadržan. V tem obdobju smo se starši otrok med seboj spoprijateljili, kar je skupini prineslo še dodatno domače vzdušje. Drugi otrok je k Malim princem pristopil v letu 2019, ko je skupino prevzel vzgojitelj. Kljub spremembi se je kvaliteta programa in način dela ohranil. Veliko hodijo v Tivoli, kjer imajo svoje igralne kotičke in grejo tudi na daljše sprehode. Zelo sem pozitivno presenečena tudi nad delovanjem starostno mešane skupine, kjer sta se oba otroka kljub mešani starosti (3-6 let) počutila odlično, poleg tega je vsak od njiju vedno našel vrstnike za igro.

Otroka sta imela rada izbor vegetarijanskih jedi in večkrat pohvalila kosilo.

Imamo izkušnje tudi z drugimi vzgojiteljicami iz drugih vrtcev (varstvo otrok pred 3tjim letom) in moram reči, da sem kot mama z Malimi princi daleč najbolj zadovoljna, tudi otroka sta se tu vedno počutila dobro. Poskrbljeno je za pestro dogajanje in kvaliteten program poleg tega pa otroke vedno pričaka topel objem. Vrtca nimamo pred vrati, a je vsaka vožnja vredna. Res sem srečna, da sem nevede našla tako čudovita skupino.

Ana

 

Mali princi so taka posebna skupina; pri njih vlada neverjetna energija, sproščenost, usklajenost in povezanost. Vsi vzgojitelji, ki so v njej, so srčni, pristni in tudi zaradi njih je ta skupina to, kar je. Nikoli v vseh letih, kar sta v njej (prej starejši sin, sedaj mlajša hči) nisem z negotovostjo ali zadržanostjo odpeljala v vrtec, in to vsakemu staršu veliko pomeni. Tudi otroka sta vedno, ampak res vedno, z veseljem stekla v objem Malih princev. Upam si trditi, da bi težko našla bolšjo skupino za svoje otroke in skoraj si upam trditi, da je to zato tudi zaradi izbire vegetarijanske prehrane; ne toliko zaradi hrane same, ampak zaradi tega, ker le-ta "pokliče" podobno misleče starše na kup in se zaradi tega že na začetku povežemo. In ostajamo povezani - še vedno se starši preteklih let velikokrat srečamo, dopisujemo, klepetamo. Enkrat Mali princ - Mali princ za vedno! 🙂

Klavdija

 

Nasproti Tivolija, v obnovljeni meščanski vili, v najvišjem nadstropju kraljujejo Mali princi (in princese). Pripadata jim kar dve igralnici, ena služi kot jedilnica, druga kot spalnica, imajo pa še lastno kopalnico in ogromno teraso. Pozitiva se vsakodnevno širi daleč naokoli. Matic in Irenca s svojo srčnostjo usmerjata male nadobudneže in ohranjata harmonično vzdušje, ljubeča kot sta, otroke navdušujeta. Všeč mi je, da ima moj otrok možnost drugačne prehrane, da je skupina heterogena in da so povezani med sabo in kolikor se le da tudi z naravo. Večkrat v Tivoli ali na Šišenski hrib skočijo, raziskujejo, se veselijo in po drevesih visijo. So zelo aktivni raziskovalci in mislim, da vsak otrok najde svoje mesto znotraj skupinice. Resnično sem vesela, da obstaja taka skupina in da je javno dostopna.

Katarina

 

Vedno ste dobrodošli, da se z vprašanji obrnete tudi na nas in z veseljem vam bomo predstavili naše delo in življenje v vrtcu.

AETERNIA 051 334 565

MALI PRINC 041 773 113